לימודי רפואה אלטרנטיבית ברעננה, כפר סבא והסביבה
''רפואה אלטרנטיבית'' היא מטריה רחבה מאוד, שתחתיה ניצב מגוון גדול של טיפולים פיזיים אשר אינם חלק מהפרקטיקה המודרנית, אלא חיצוניים לה. ההגדרה ''משלימה'' מתייחסת להיותם תוספת לטיפול המקובל, ולא תחליף עבורו. הכינוי ''אלטרנטיבית'' הוצמד לה משום שהיא מציבה חלופה לאבחון ולטיפול המשמשים במסגרת הקונבנציונלית. בין אותן פרקטיקות ניתן למנות גם כאלו שהיו מקובלות מסורתית לאורך השנים (למשל שיאצו, אירידיולוגיה או דיקור) וגם כאלו שהתפתחו בתקופה המודרנית (פרחי באך, ביופידבק, רולפינג ועוד). המשותף להן הוא שעל אף שהמשתמשים בהן מעידים על תועלתן, הדבר לא זוכה לאסמכתא מחקרית ברורה, ולכן הן אינן יכולות להיחשב כמוכחות ולגיטימיות באופן מלא. אם כן, מדוע הרפואה המשלימה זוכה להכרה כה רחבה, כולל מטעם קופות החולים והממסד הרפואי? הסיבה העיקרית לכך היא העובדה הפשוטה, והיא שעבור חלק מהאנשים מדובר בטיפול שעובד. מבלי להיכנס לסיבות או חקירה כלשהי, השורה התחתונה היא תועלת, ואם ניתן להשיגה ללא טיפולים פולשניים, מומחים מלומדים, תרופות יקרות או מכשור מורכב – הרי זה משובח, וגם אם לא יועיל, בוודאי שלא יזיק.
למה רפואה משלימה
במרכז הגישה עומדת התפיסה ההוליסטית; על פיה יש לזהות שלושה ממדים של בריאות – מנטלי, רגשי ופיזי, אשר תובעים התייחסות משותפת למקרי כאבים וחולי. על פי האבחון המשולב, יש לתת את הדעת על כל אחד מהממדים השונים השלובים בו, ועל הטיפול לקחת בחשבון כל אחד מהם בנפרד כדי לתת מענה כולל לבעיה שהתעוררה. לא פעם משבר פיזי נובע ממקורות פנימיים או נפשיים, ובהתאמה יש לטפל בו לא בתרופת מרשם, אלא באמצעים כמו דמיון, מגע או חשיבה חיובית. פעולות אלו הן חלק מגישת הרפואה הטבעית, שכלי העבודה שלה הם אך ורק אורגניים, בלתי מורכבים ולא פולשניים. בין אלה ניתן למנות תזונה ייעודית לריפוי, ארומתרפיה שנעזרת בניחוחות, או בהילינג המתבסס על השראה אנרגטית. הרפואה המודרנית, למרות היותה מתוקצבת לאומית בהון עתק, מנוהלת ומתוחזקת בידי המדינה, מציבה אתגרים גדולים ומתסכלים מאוד בפני המטופל בה; תור לרופא מומחה עלול לעלות בחודשים של ביורוקרטיה והמתנה מייסרת, וגם כאשר הגיע, מדובר פעמים רבות בפגישה רחוקה ממקום המגורים, בת דקות בודדות, כשבמהלכה מטופלים חסרי מנוחה נוספים צובאים על דלתות המרפאה. קל להבין למה בנסיבות כאלו רופא לא מוצא פנאי להתעמק בכל מקרה פרטני או לקחת עליו אחריות מקצועית מלאה. אין צורך להרחיב במילים אודות תלאותיו של החולה בבתי החולים בארץ בימים אלה, והלחצים בהם נתקלת המערכת הממלכתית והמאושפזים בה. אם כן, אל מול נסיבות אלה, קל להבין למה רבים מעדיפים את האוזן הקשבת והטיפול האישי שמציעה הרפואה האלטרנטיבית, זו המעניקה כתף להישען עליה ותחושת חום ואכפתיות כלפי החולה.
מה נדרש ללימודי רפואה משלימה
התמחות באחד מענפי הרפואה המשלימה אינה דורשת תנאי סף אקדמיים מאתגרים, ולמען האמת, בדרך כלל לא דורשת כאלו כלל. כל אחד יכול ללמוד אחד ממגוון המתודות והגישות הטיפוליות. הפער בין אלו משמעותי מאוד; ניתן למשל לרכוש הסמכה מלאה ברייקי במהלך עשר פגישות, וזאת לעומת הכשרה ברפואה סינית שאורכת מספר שנים. המדובר במקצוע שאינו ממוסד, לא ניתן ללימוד במסגרות אקדמיות המלוות בהסמכה מוכרת על ידי המל''ג, משרד התמ''ת או כל ארגון ממלכתי אחר, אלא רק מארגונים מקצועיים מגזריים או מבתי הספר עצמם, חשוב מאוד לערוך מחקר מקיף טרם הרשמה לאחד מבתי הספר והמכללות הרבות שפועלות בתחום. המסלולים אינם מקבילים זה לזה, יסודות הידע הנרכשים בהם שונים, ומומלץ לברר ולבדוק מה ערכה של תעודה כזו לעומת אחרת, ומה ערכן המעשי ביום שאחרי סיום הלימודים.